Menu

Kia pro_cee’d GT

Geen concurrent voor een GTI, ST of RS maar wel een aangenaam warme hatchback, dat is wat Kia met de pro_cee’d GT wil introduceren. Reden genoeg om eens wat uitgebreider kennis te maken met dat opkomende merk: Kia.

Kia is een apart merk. We kennen allemaal wel iemand die zo’n ding heeft, maar toch kennen we het merk niet van een rijke historie of sportieve successen. Dat is ook niet vreemd, want het is pas 21 jaar geleden dat Kia met haar Sephia op de markt kwam, een auto die zo fantastisch was dat een zoekopdracht op deze site (tot het live gaan van dit artikel) nog nul resultaat opleverde. Kia is dus een relatief jong merk dat -gevoed door een opbloeiende Zuid Koreaanse industrie- snel naam wist te maken met betaalbare, praktische auto’s voor Jan Modaal. Niks mis mee, maar het merk mist -bereid u voor op een understatement- een beetje spanning en beleving. En daar moest nodig iets aan gebeuren vond men bij Kia.

Een belangrijke stap in de juiste richting werd in 2006 gemaakt toen Peter Schreyer werd weggekaapt bij Audi. Een move die Volkswagen Group eindbaas Ferdinand Piëch in een interview recent nog de uitspraak ontlokte dat men hem nooit had mogen laten gaan bij VAG. Schreyer was onder meer verantwoordelijk voor de Audi TT. Bij Kia kreeg hij de opdracht om het merk meer design en status mee te geven, design was namelijk iets waarmee Kia dacht de volgende groei van het merk te kunnen realiseren. Tot dat moment waren de ontwerpen inderdaad weinig inspirerend te noemen en als we nog even terugdenken aan die Sephia van toen, en dat vergelijken met wat er nu in de showroom staat, dan kunnen we volgens mij gerust constateren dat het merk wat design betreft op de goede weg is.

Dit is de eerste keer dat ik plaats ga nemen achter het stuur van een Kia en de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik voor kort een beetje bevooroordeeld was. Kia was ook in mijn hoofd een oerdegelijk, saai, oninteressant merk. Een beeld gebaseerd op het pre-Schreyer tijdperk, wellicht? Natuurlijk heb ook ik gezien dat er steeds meer Cee’ds en Pro_Cee’ds ons straatbeeld kleuren en ik moet zeggen dat het geen lelijke auto’s zijn. Maar toch mistte voor mij altijd nog dat kleine beetje meer. Dat gevoel bij een merk dat een auto spannend of interessant maakt. Ik haat de term maar ik gebruik ‘m toch maar even: ik mistte de X-factor bij Kia.

En toen waren daar ineens een paar interessante concepts in de vorm van de Track’steren de Provo Concept. Oh, en laten we de GT Concept niet vergeten, de achterwielaangedreven Audi A5-concurrent die er 99% zeker gewoon gaat komen, zo werd me ingefluisterd door een kleine Koreaanse meneer met donkere zonnebril. Ontwerpen en concepten waar ik best een beetje blij van word. En nu sta ik tegenover de Kia pro_cee’d GT, een auto die moet helpen om Kia dat gewenste stukje beleving te geven. Met het design van de auto die ik voor mij zie staan zit het wat dat betreft helemaal goed. De door Schreyer geïntroduceerde Tiger nose, het fraaie silhouet: de lijnen kloppen. De voor deze GT specifieke honingraat grille, rode accenten, 18 inch wielen, strakke bumpers, dubbele uitlaat en de vierpits dagrijverlichting met hun “Ice Cube” design staan de Pro_cee’d zeer netjes. Voor het eerst zie ik een Kia die me een beetje hebberig maakt, een auto die naar mijn mening mooier is om naar te kijken dan een Mégane of Focus. Maar of die begerenswaardigheid behouden blijft hangt natuurlijk niet alleen af van de looks, die wordt in veel grotere mate bepaald door de rijeigenschappen. Zeker bij een sportieve hatchback, want zoals jullie weten heb ik een zwak voor dit soort karretjes.

Tijd om in te stappen en te kijken of het interieur net zo lekker is als de buitenkant. Het eerste wat me opvalt zijn de Recaro sportstoelen. Die stoelen zien er niet alleen goed uit, ze zitten ook lekker. Het stuurwiel ligt goed in de hand, de rode stiksels en het geperforeerde leer laten er geen misverstand over bestaan dat je niet in een standaard auto zit. Het kleinere, ronde schakelpookje van de standaard handmatige zesbak voelt ook goed en verder is het interieur gewoon op orde. Niet spannend, maar ook geen gekke of gezochte designgrapjes. en de gebruikte materialen zijn degelijk. Het voelt hier binnen verrassend Duits allemaal.

So far, so good. Tijd om het ding tot leven te wekken. Met een druk op de startknop begint de motor te lopen. Tenminste, dat lijkt de toerenteller aan te geven, echt horen doe ik de auto niet. Een klein tikje op het gaspedaal, een brommetje in de verte, jep hij doet het. Tijd om te gaan. Eenmaal de parking uit gaan we al snel richting de Autobahn. Het 1.6 GDi Turbo blokje voelt tot nu toe soepel aan, iets dat mede te danken is aan de twinscroll techniek in de turbo: er is altijd wel vermogen beschikbaar. Het blok is, los van de turbo en wat aanpassingen aan de software e.d., hetzelfde 1.6 GDi blok dat we al kennen van Kia. De linkerbaan geeft een klein kansje om gas te geven dus het pedaal gaat naar het tapijt. Nu horen we de motor wel een beetje werken, maar ook niet meer dan dat. Op het stuur zie ik een knopje met daarop de letters “GT”: dat zal waarschijnlijk een sportstand instellen die sportievere settings introduceert en wellicht wat meer uitlaatgeluid? Ik druk erop maar helaas: de look van het tellerhuis verandert wel en toont ineens een turbodruk meter en Nm meter, maar het geluid blijft ongewijzigd. Ook zijn er geen wijzigingen in de rijdynamiek of iets dergelijks: het is puur een gadget en verder niets. De 204 pk en 265 Nm koppel doen hun werk echter prima en we versnellen rap. De pro_cee’d GT moet in 7,7 seconden de honderd halen. De topsnelheid is 230 kilometer per uur en we zijn aardig op weg om die te halen, maar bij een kleine 220 op de teller moeten we (terwijl het blok nog altijd doortrekt) van het gas af. Er staat 120 op de borden en we zitten vlak achter een BMW 5 serie met blauwe lampen op het dak en groene stickers op het plaatwerk. De rest van de prestatietestjes bewaren we maar even voor later.

Al snel worden we de snelweg af gestuurd door de vooraf ingestelde navigatie, maar het is druk op de weg dus we komen niet echt aan het betere trapwerk toe. De pro_cee’d GTontpopt zich tot precies wat de badge zegt: een prima GT. Een fijne reisauto met voldoende vermogen om af en toe een inhaalactie te maken op een LKW of een bejaarde in een, ehh, Kia. En over die navigatie gesproken: zo lang je het geplande pad volgt is alles prima, wijk je af of mis je een afslag dan klopt er niets meer van geschatte reistijden. Een simpel voorbeeld: op 12 minuten van onze eindbestemming mistte ik een afslag en moest ik ergens een zijstraat in om te keren volgens de navigatie. Geschatte reistijd: 54 minuten. Nu ben ik misschien niet heel goed in keren op de weg, maar zo lang doe ik er ook weer niet over. Een klein minpuntje van een verder overigens prima en intuïtief werkend systeem. Maar goed, de drukte op de weg betekent rustig rijden tot we Zuid Duitsland achter ons laten en Oostenrijk in sturen. We besluiten de navigatie even uit te zetten en de hoofdwegen te laten voor wat ze zijn, om op zoek te gaan naar wat bochtiger wegen met minder verkeer.

Kia heeft in de pro_cee’d GT besloten om de in drie standen instelbare stuurbekrachtiging van de pro_cee’d aan de kant te gooien en er een stuurinrichting in te zetten met één stand. De auto reageert goed en alert zonder de scherpte van een écht hete hatchback, maar dit is geen écht hete hatchback dus dat is prima. Toch heb ik verrassend veel plezier: het blokje is alert en de 18 inch voorwielen volgen keurig en alert mijn stuurbewegingen. Het aangepaste, stijvere onderstel doet zijn werk prima en de aangepaste lagers en dikkere anti-rollbar zorgt voor minder onderstuur en bodyroll. Er is wel wat onderstuur te bespeuren, maar voordat dat de kop opsteekt moet je wel écht te hard gaan. Even van het gas en de voorwielen herpakken hun grip zonder gekke verrassingen.

Als ik heel eerlijk ben: het enige waaraan ik eigenlijk écht merk dat deze auto geen Golf GTI / Focus ST / Mégane RS concurrent wil zijn, zijn de remmen. Na wat stevig misbruik bergaf beginnen die op een gegeven moment te faden waardoor ik even verrast wordt. Toch kan ik het de GT niet echt kwalijk nemen, want ik heb de afgelopen 20 kilometer behoorlijk lopen stampen. Maar goed, tijd om het wat rustiger aan te gaan doen. De camera’s gaan uit en de navigatie wordt ingesteld op de oorspronkelijke eindbestemming: tijd voor een uitgebreide evaluatie onder het genot van een ijskoude Weizen.

Ziet de Kia er goed uit? Wat mij betreft wel. Stuurt hij lekker? Wat mij betreft wel. Maakt hij de verwachting waar? Meer dan dat. Is het een concurrent voor een GTI of ST? Nee, maar dat wil hij ook niet zijn, dus ook daar moeten we zeggen: missie geslaagd. En dan de belangrijkste vraag: wil ik hem hebben?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat het ding kost. En dat is een mooi rond bedrag: 30k. Nou ja, 29.995 euro om precies te zijn en dan maakt het niet uit of je een pro_cee’d GT kiest of de vijfdeurs cee’d GT. Voor dat geld krijg je een rijk uitgeruste auto: xenon, 18 inch lichtmetaal, parkeersensoren, de lekkere Recaro’s, full map navigatie, climate control en zo kan ik nog even doorgaan. Kies je voor één van de 35 First Edition modellen die naar Nederland komen (wereldwijd komen er 500 van deze First Editions) dan krijg je andere wielen (18 inch), hoogglans zwarte spiegelkappen, een Panorama schuif- kanteldak en als standaard kleur de Tri-coat White Metallic. Ook worden er dan chromen instaplijsten gemonteerd met het Limited Edition nummer erin, krijg je rood verlichte voetenruimtes en luxe GT matten. Dit actiemodel kost 31.595 euro. En of je nu kiest voor de standaard GT of de First Edition: alles wordt natuurlijk inclusief de voor Kia kenmerkende 7 jaar / 150.000 kilometer garantie geleverd. Dat zijn scherpe prijzen voor een C segment hatchback met 200+ pk’s.

Deze auto doet mij -en dat is een compliment- heel erg denken aan de Golf V GTI die ik een aantal jaar geleden als vervoer had naar mijn wintersport. Het is een moeiteloze, fijn sturende, prettige reisauto zonder écht scherpe randjes, waarmee je als je wilt bovengemiddeld lekker hard kan gaan. Het is geen superscherpe hete hatchback zoals bijvoorbeeld de Mégane RS of Focus ST, maar daar is de prijs ook naar: deze auto vult het gat dat bijvoorbeeld een Leon FR ook probeert te vullen maar die auto heeft wel 20 pk minder en voor een vergelijkbaar uitgeruste auto betaal je zelfs iets meer, mijn keus zou in dat geval op de Kia vallen denk ik. De pro_cee’d GT lijkt een heel goede deal te zijn.

En stiekem kijk ik dan toch even naar die auto’s waarvan Kia niet wil dat ze ermee vergeleken worden: ik word nog nét niet zo hebberig van de pro_cee’d GT als van de krachtiger Ford Focus ST of Renault Mégane RS maar daar staat tegenover dat ik er ook een stuk minder lang voor hoef te sparen. Ik kan natuurlijk ook voor een kleinere Fiesta ST of Clio RS gaan voor zelfs iets minder geld en met vergelijkbare pk’s, maar dat zijn voor de meeste mensen minder geschikte auto’s in dagelijks gebruik. Dillema’s. Het is een lastige afweging, maar het is een afweging die ik een maand geleden nog niet kon -of hoefde- te maken. En dat is een compliment dat Kia in haar zak kan steken.

Bron 

Datum:  07.02.2013     Gepost door:  Jan Schuring
RIJTEST: SEAT LEON FR, HYUNDAI VELOSTER TURBO & KIA CEE'D GT
RIJTEST: SEAT LEON FR, HYUNDAI VELOSTER TURBO & KIA CEE'D GT
Twee deuren, drie deuren of vier deuren... de keuze voor Hot Hatchkopers was nog nooit zo groot. Wij zetten met de komst van de Kia Cee'd GT wederom drie kemphanen tegenover elkaar om tot een conclusie te komen.Halverwege dit jaar brandden we nog een triotest jullie netvlies op met de, naar onze mening, drie meest begeerlijke Hot Hatches die je toen kon kopen. Vandaag dienen zich drie nieuwe ...
LEES MEER
RIJ-IMPRESSIE: KIA SOUL (2014)
RIJ-IMPRESSIE: KIA SOUL (2014)
Kia lanceerde in 2008 een wel heel vreemde eend in de vorm van de Soul. Misschien iets te vroeg voor de bijt, want de verkopen in België waren verre van denderend. Kan de 2de generatie een grotere impact maken nu we meer gewend zijn aan gekke styling op de baan?Hoewel het in ons Belgenland geen hoogvlieger werd, wisten de Zuid-Koreanen toch zo'n 760.000 exemplaren te slijten van de 1ste ...
LEES MEER
Stel je voor: Je hebt net op het internet een mooie tweedehands auto gevonden. Je wilt er zo snel mogelijk naartoe gaan om de deal af te ronden. Het testritje is achter de rug, jullie zijn het eens ...
BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen Group met Audi en Porsche hebben de oprichting van de joint venture IONITY aangekondigd. Deze joint venture gaat een Europees High-Power ...
Aan SUV's en crossovers geen gebrek tegenwoordig in de Volkswagen Groep. Deze T-roc is daar eentje van, eentje die best wel op emotie lijkt te gaan spelen. Of hij daarmee zijn stalgenoten kan ...
Je zou het hem niet geven, maar dit beest heeft meer koppel dan een Audi Q7 3.0 TDI.Nissan had al lang aangekondigd een SUV met techniek van de LEAF voor te stellen als concept car in Tokyo. Die SUV ...
Het voelt niet helemaal goed om daarmee uit te pakken als je weet dat we alsmaar meer in de file staan. Maar Volkswagen gooit dus nog een extra pak kilometers bovenop de Golf R.Eerder dit jaar werd ...
In Nederland zijn ze druk bezig met het opmaken van een regeerakkoord. Eén van de punten die daarin komen te staan, is het streven naar een uitstootvrij autoverkeer.In Nederland zijn ze al langer ...
Tegen 2019 wil Renault nog een extra SUV in het subcompact segment hebben. Dat is het segment waar ze nu al spelen met de Captur.Het model zal gebouwd worden in het Spaanse Valladolid en zal op ...
Vervanging van oude EU1 t/m EU4 diesels van alle merken voor een nieuwe Volkswagen met schonere technologieExtra hoge premies voor elektrische auto’s of CNG-uitvoeringenSlooppremies ook beschikbaar ...
Liefhebbers van Koreanen kunnen vaak goed terecht in het A-, B- of C-segment. Daarboven gaat het echter allemaal een stukje lastiger. Er zijn maar weinig voorbeelden van succesvolle Koreaanse ...
De Volkswagen Arteon is de nieuwste telg bij het merk voor het volk en moet in één klap twee modellen gaan vervangen. Het luxepaardje, de Phaeton, en de sportief ogende coupe, de Passat CC, om zo ...
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie
AkkoordX